Current updates regarding coronavirus (Covid-19) and the precautions AAT are taking will be continually updated on the below page.

We hope you are all safe and well and if you need us we will be here. 💚

# Help with elements of costing

Hello

Can anyone help me understand how to work out this question?

Q: identify the types of cost behaviour described in each statement below. Choose from fixed, variable or semi variable.

At 4000 units the cost is £10000 and at 7500 units the cost is £18760

At 2500 units the cost is £20 per unit and at 12500 units the cost is £4 per unit

At 1200 units the cost is £4100 and at 4800 units the cost is £14900

Thanks for your help! • first:
- how much is 1 unit?
total cost £10000/4000 units = £2.50 per unit
total cost £18760/7500 units = £2.5013 per unit
i'm unsure whether to call this purely variable or semi-variable since it has gone up 10 at some point, or if this should be £18750 when it would be variable as total cost goes up in proportion to output but cost per unit remains the same

second:
- how much is the total cost?
2500 units x £20 per unit = £50,000
12500 units x £4 per unit = £50,000
clearly this is a fixed cost, as increased output reduces cost per unit but total remains the same figure.

third
- how much is 1 unit?
total cost £4100/1200 units = £3.416 per unit
total cost £14900/4800 units = £3.10416 per unit
more obvious semi-variable, possibly result of a bulk purchase discount at some point between the 1200 and 4800 units
• Thank you Adele69!! It makes sense now 