ECR Exam
jackiepowell
Registered Posts: 72 ? ? ?
Hey
I am practising ECR as i failed the 2nd half in December last year,
I have come to Task 2.2 on the Dec 07 paper, and come to a halt!
I am struggling with how to work out the budjeted break even sales, which is my anser for the second part of the task.
I have had a peep at the answers, but i do not understand where they have the £0.38 figure from.
Please help!!!
Thanks
Jackie
I am practising ECR as i failed the 2nd half in December last year,
I have come to Task 2.2 on the Dec 07 paper, and come to a halt!
I am struggling with how to work out the budjeted break even sales, which is my anser for the second part of the task.
I have had a peep at the answers, but i do not understand where they have the £0.38 figure from.
Please help!!!
Thanks
Jackie
0
Comments

Breakeven = Fixed costs / contribution (per unit)
In the question that you are doing, the fixed costs are 2,300 (700 + 1,600).
The contribution is the sales price less variable costs, therefore,
£0.88 (sales price) less £0.38 (1,200 + 1,000 + 1,600 = 3800 / 10,000) = £0.50
So, breakeven = 2,300 / 0.50 = 4,600 units0 
thanks for that Richard
A HUGE help...
2.4 on the same paper, is that short term decisons?
Thanks again
Jackie0 
Yes, its dealing with limiting factors  you are having to make a decision on how to maximise your profits when you don't have the capacity to produce enough to meet demand.
You need to calculate which product will give the higher contribution, and prioritise production on that basis. In 2.4 product S782 will give you a contribution of £200, and S893 will only give you £120, so you would rank S782 as 1, and S893 as 2.
You have the machine hours available to produce the full demand of S782, but you only have 2,000 hours left to produce S893, which means not enough will be produced to meet demand.
Had you have used all of your resources into producing S893, in favour of S782, you would have had a lower profit.0 
For the benefit of other students attempting ECR this June, Jackie's question says
Solvent S468 will be sold for £0.88/litre at the budgeted 10,000 litres activity level
Task 2.2
(a) Calculate the budgeted breakeven sales in litres, for this solvent
In task 2.1 there is enough information to enable you to identify the variable cost per litre:
Variable cost..........................per litre
Direct materials.......................£0.12
Direct labour...........................£0.10
Overheads..............................£0.16
Total variable cost...................£0.38
We know the selling price per litre is ....£0.88
and the total variable cost per litre is ..£0.38
So the contribution per litre is ............£0.50
Breakeven in units (in this case litres) is found by identifying how many £0.50s there are in the total fixed costs.
Fixed costs...............£
Indirect labour.........700
Fixed overheads....1,600
Total fixed costs ..2,300
Total fixed costs ...............£2,300
Contribution per litre............£0.50
Breakeven 4,600 litres0 
Thanks again for coming back to me Richard
I am still really confused! Where have you got the 200 for S782 and 120 for S893 from!
I am stuck with how to work the whole thing out.
Thanks0 
jackiepowell wrote: »Thanks again for coming back to me Richard
I am still really confused! Where have you got the 200 for S782 and 120 for S893 from!
I am stuck with how to work the whole thing out.
Thanks
It is the contribution per machine hour.
The first row of the table is the Contribution per thousand litres (£)  contribution is Sales less Variable (Marginal) Costs, therefore, the first answer is 400 (1,200 selling price less 800 marginal cost).
We also know from the data available that 2 hours are required to produce 1000 litres, so the contribution per hour is 400 divided by 2. This gives the 200 for S782.
For product S893, contribution is 600 (1600  1000), hours per '000 is 5, so 600 / 5 = 120.
As product S782 gives the higher contribution per hour it will be ranked as '1'.
There are 6000 machine hours available.
Demand (in thousand litres) for S782 is 2,000 and 2 hours are required per thousand. 2,000 x 2 = 4,000 hours are needed in total to produce demand.
This leaves 2,000 machine hours available for product S893, and as 5 hours are required per thousand, only 400 thousand litres can be produced.
Total contribution earned is the production x contribution per thousand, so for S782 it will be 2,000 litres x £400 = 800,000.
S893 will be 400 litres x £600 = 240,000.
800,000 + 240,000 = 1,040,000 less 640,000 fixed costs (taken from data table) will produce a profit of £400,000 .0 
I am very confuse and stuck with Machine hours allocated.
As Richard said demand 2000x2 = 4000. that is okay but where do we get 400 from and how did you calcuate it?
i tried to get 400 appears on my calculate but so far failed!
i though 2000 x 5 = 10,000 but it is not match 400!0
Categories
 All Categories
 1.2K Books to buy and sell
 2.3K General discussion
 18.9K For AAT students
 247 NEW! Qualifications 2022
 137 General Qualifications 2022 discussion
 8 AAT Level 2 Certificate in Accounting
 33 AAT Level 3 Diploma in Accounting
 59 AAT Level 4 Diploma in Professional Accounting
 8.9K For accounting professionals
 23 coronavirus (Covid19)
 274 VAT
 92 Software
 274 Tax
 136 Bookkeeping
 7.3K General accounting discussion
 193 AAT member discussion (AATQB, MAAT, FMAAT and AAT Licensed Accountants and Bookkeepers)
 3.8K For everyone
 39 AAT news and announcements
 352 Feedback for AAT
 2.8K Chat and offtopic discussion
 589 Job postings
 17 Who can benefit from AAT?
 36 Where can AAT take me?
 44 Getting started with AAT
 26 Finding an AAT training provider
 48 Distance learning and other ways to study AAT
 25 Apprenticeships
 65 AAT membership