Business Tax FA2016 (Osborne book) - help..

LouboutinLou1LouboutinLou1 Just JoinedPosts: 12Registered
Hi,

Can anyone help with the following as i seem to get different answers compared with answers in the back of the book;
practice assessment 1 task 2 a) share of profits for Molly £17,710 and Nigel £14,490?

task b) Molly NIC (class 4 contributions @ 2%) £379.64?

practice assessment 1 task 11 b) Is there any easy way to breakdown this question down as i don't appear to get anywhere near the answer?

practice assessment 2 task 1 c) ?

practice assessment 2 task 11 b) Steve's working were straight forward, not sure how to break down Sonia's?

practice assessment 3 task 6 a) How do you work out the £13,850?

practice assessment 3 task 8) ?

Many thanks

Comments

  • Anisa97Anisa97 Posts: 40AAT Student
    @LouboutinLou1

    Osborne Books Business Tax AQ2016 Workbook

    Practice Assessment 1

    Task 2 a)
    Profits Apr-Oct: £109920 * 7/12 = £64120
    Molly's share: £64120 * 3/5 = £38472
    Nigel's share: £64120 * 2/5 = £25648

    Profits £109920
    Less salaries £30000
    Less interest on capital £2640
    = £77280 * 5/12 Nov-Mar = £32200
    Molly's share: £32200 * 55% = £17710
    Nigel's share: £32200 * 45% = £14490

    Task 2 b)
    Class 4 NIC at 2%
    5/12 of salary and interest on capital £5800
    Plus profit share Apr-Oct £38472
    Plus profit share Nov-Mar £17710
    = £61982
    Minus £43000
    = £18982 * 2% = £379.64

    Task 11 b)
    Work through the question in order and draw a chart to help understand. Do you need the calculations?

    Practice Assessment 2

    Task 1 c)
    Use the AAT reference material "sole traders - change of accounting date"

    Task 11 b)
    £35000 minus £11100 (annual exempt amount) = £23900 chargeable
    Gains chargeable at 10% is the basic rate band £32000 minus taxable income £18500= £13500
    £23900 minus £13500= £10400 gains chargeable at 20%

    Practice Assessment 3

    Task 6 a)
    31 Jan 17
    Alison had made payments on account for 2015/16 based on the tax due for 2014/15 (£18400)
    So £21500 - £18400 = £3100 still due on 31Jan17 for 2015/16 return
    She also has to make a payment in advance for 2016/17 on 31Jan17 and this is half of £21500 = £10750. The other half is paid on 31Jul17
    £3100 + £10750 = £13850

    Task 8
    The company wishes to claim any loss relief as early as possible-
    First offset the loss against the TTP of the year of loss (2016) which is £12400
    £85000 minus £12400 leaves £72600 to offset against the previous year (2015) TTP
    Again, you can use the AAT reference material


    Hope that helps :)
  • LouboutinLou1LouboutinLou1 Just Joined Posts: 12Registered
    A great help, many thanks :)
Sign In or Register to comment.