Practice assessment 1  Question 1 (b)
vic1989
Registered Posts: 4
Hi,
I am having complete mind block on how to work out the total fixed and variable overheads for the below question! Please can someone help and explain?
Question is below:
Units produced: 19,000  £295,000
Units produced: 23,900  £324,400
So asks you to calculate the below based on above:
Fixed £ Variable £
21,000
36,000
Please can someone help me on the above?
Thank you
I am having complete mind block on how to work out the total fixed and variable overheads for the below question! Please can someone help and explain?
Question is below:
Units produced: 19,000  £295,000
Units produced: 23,900  £324,400
So asks you to calculate the below based on above:
Fixed £ Variable £
21,000
36,000
Please can someone help me on the above?
Thank you
0
Comments

Firstly, we can work out the variable unit cost by using the highlow method. Doing this, we get 4,900 units at £29,400. Divide £29,400 by 4,900 to get the variable unit cost, which would be £6.00.
We can now use this to find the fixed cost. We'll use the 19,000 example. £6.00 * 19,000 is £114,000. Subtract this from £295,000 to find the fixed cost, £181,000. You can replicate this in the 23,900 example too.
So for the calculations for 21,000 and 36,000, the fixed cost would be £181,000, since it doesn't vary based on units produced. Variable costs you just multiply the variable unit cost (£6.00) by the units produced, which equates to £126,000 and £216,000 respectively.
Total costs would, therefore, be £307,000 and £397,000 respectively.
Let me know if something doesn't make sense. Welcome to the AAT forums
Matthew Dearlove MAAT
Currently on CIMA Management Level. Passed P2, F2 and E2. Preparing for November 19 MCS.0 
Hello,
Ok so first of all we will have to apply the HighLow costing method, this is because we need to find out variable and fixed costs, we have 2 period figures so we can easily work it out by doing HighLow method;
You need to take the highest units for 1 period – lowest units for 1 period, in this instance is £23,900  £19,000 = £4,900
Then you look at the total costs, again same principle highest cost – lowest cost; £324,400  £295,000 = £29,400
Now you simply divide total costs by units; £29,400 / £4,900 = £6.00 – This is variable cost
To check if we are correct;
£6.00 x 23,900 = £143,400. £324,400  £143,400 = £181,000 Fixed costs
£6.00 x 19,000 = £114,000. £295,000  £143,400 = £181,000 Fixed Costs
From this we can now see that £6.00 is our variable cost per unit and £181,000 is our fixed costs;
21,000 Units;
£6.00 x 21,000 = £126,000 Variable Cost + £181,000 Fixed Cost = £307,000 Total Cost
36,000 Units;
£6.00 x £36,000 = £216,000 Variable Cost + £181,000 Fixed Cost = £397,000 Total Cost
I hope this helps!
Kind Regards,
Norvydas Valavicius.0
Categories
 All Categories
 1.2K Books to buy and sell
 2.3K General discussion
 18.9K For AAT students
 234 NEW! Qualifications 2022
 133 General Qualifications 2022 discussion
 7 AAT Level 2 Certificate in Accounting
 31 AAT Level 3 Diploma in Accounting
 55 AAT Level 4 Diploma in Professional Accounting
 8.9K For accounting professionals
 23 coronavirus (Covid19)
 272 VAT
 91 Software
 272 Tax
 135 Bookkeeping
 7.3K General accounting discussion
 201 AAT member discussion (AATQB, MAAT, FMAAT and AAT Licensed Accountants and Bookkeepers)
 3.8K For everyone
 39 AAT news and announcements
 352 Feedback for AAT
 2.8K Chat and offtopic discussion
 586 Job postings
 17 Who can benefit from AAT?
 36 Where can AAT take me?
 44 Getting started with AAT
 26 Finding an AAT training provider
 47 Distance learning and other ways to study AAT
 25 Apprenticeships
 65 AAT membership