Current updates regarding coronavirus (Covid-19) and the precautions AAT are taking will be continually updated on the below page.

Please check this link for the latest updates:

We hope you are all safe and well and if you need us we will be here. 💚

Please check this link for the latest updates:

We hope you are all safe and well and if you need us we will be here. 💚

# Test 1 - 1.6D

alexbraam
Registered Posts:

**8**
Can anybody explain 1.6 (d) on the first test sample? I cannot work out the answer even when looking at the answer?

The question is: "A business with receivables of £120,000 and receivables collection period of 30 days, operates a gross profit margin of 25% and a net profit margin of 15%. Fixed production overheads constitute 40% of the cost of sales. Work out

Sales, Variable Production Costs, Fixed Production Costs, Cost of Sales, Gross Profit, Non-production costs and Operating costs..

Thank you so much in advance, my exam is next Wednesday.

The question is: "A business with receivables of £120,000 and receivables collection period of 30 days, operates a gross profit margin of 25% and a net profit margin of 15%. Fixed production overheads constitute 40% of the cost of sales. Work out

Sales, Variable Production Costs, Fixed Production Costs, Cost of Sales, Gross Profit, Non-production costs and Operating costs..

Thank you so much in advance, my exam is next Wednesday.

0

## Comments

12Because we know that Receivables £120,000 and Receivables Collection Period 30 days we can find out Sales. We have formula

Receivables Collection Period = Receivables / Sales*365. So, 120000/Sales*365=30. Therefore, Sales = 120000*365/30=1460000.Now we can find out Gross Profit using formula

Gross Profit Margin=Gross Profit/Sales*100%.So, 25%= Gross Profit/1460000*100%. Therefore, Gross Profit = 25*1460000/100=365000.Using formula

Operating Profit Margin = Operating Profit/Sales*100%.we can find out Operating Profit. 15%= Operating Profit/1460000*100%. Therefore, Operating Profit=15*1460000/100=219000.Cost of Sales = Sales- Gross Profit = 1460000-365000=1095000.

Fixed Production costs = Cost of Sales * 0.4= 438000.

Variable Production Costs = 1095000-438000=657000.

Non-production Costs= Gross Profit-Operating Profit = 365000-219000=146000.

I hope that helps.

Good luck with your exam.