Current updates regarding coronavirus (Covid-19) and the precautions AAT are taking will be continually updated on the below page.

Please check this link for the latest updates:

We hope you are all safe and well and if you need us we will be here. 💚

Please check this link for the latest updates:

We hope you are all safe and well and if you need us we will be here. 💚

# Is CBT practice assessment answer wrong for task in ELCO or I am missing something?

doti_st
Registered Posts:

**10**
Hello,

I am preparing myself for ELCO assessment and there is a task I am not sure whether answer from AAT website is correct because it doesn't make sense to me. I would be very grateful if someone could review it and let me know where I am wrong.

Please see details below and main question after all pictures:

So main difference is with how to calculate Night shift overtime hours premium.

My calculation: basic rate plus 20% which is 1.2 x 8 = £9.60 and this times 200 (9.60 x 200 = 1920)

AAT calculation include only premium so 0.2 x 8 = £1.60 and this times 200 (1.60 x 200 = 320).

What confuse me is the total hours is 1400 so that means overtime hours are not included in basic pay so seems like AAT wouldn’t pay basic rate for overtime hours at all (only premium). Is there something I am missing or practice CBT answers might be wrong and if this is the case what way I should calculate it on the exam if I receive similar question?

Thank you in advance for help

I am preparing myself for ELCO assessment and there is a task I am not sure whether answer from AAT website is correct because it doesn't make sense to me. I would be very grateful if someone could review it and let me know where I am wrong.

Please see details below and main question after all pictures:

**Task:****My answers:****AAT answers:**So main difference is with how to calculate Night shift overtime hours premium.

My calculation: basic rate plus 20% which is 1.2 x 8 = £9.60 and this times 200 (9.60 x 200 = 1920)

AAT calculation include only premium so 0.2 x 8 = £1.60 and this times 200 (1.60 x 200 = 320).

What confuse me is the total hours is 1400 so that means overtime hours are not included in basic pay so seems like AAT wouldn’t pay basic rate for overtime hours at all (only premium). Is there something I am missing or practice CBT answers might be wrong and if this is the case what way I should calculate it on the exam if I receive similar question?

Thank you in advance for help

0

## Comments

264AAT Level 3. 2018 Distinction

AAT Level 4. 2019 FSLC 100% MABU 93% MADC 82% PDSY 80%

Xero Certified Advisor

10264In simple words overtime is simply devided into basic pay(£8) and premium pay (£1.6)and this have been calculated accordingly

What you are looking for simply doesn't exist in this task as a separate calculation, because it has already been taken into consideration

AAT Level 3. 2018 Distinction

AAT Level 4. 2019 FSLC 100% MABU 93% MADC 82% PDSY 80%

Xero Certified Advisor

10310So calculation to find out the bonus is as following:

38500-35000=3500 <- this is how many items workers have done more than target

3500/35000=0.1 <- this means they did 10% more than target

6x50x10=3000 <- this is 6 workers been paid £50 for each percent more than target (10)

Hope it makes sense and sorry for late reply.