AAT Assessment 1 Task 1.2


Hi,

Please can someone explain to me how they got the above answers, I've tried to work t out but i just cannot get my head around it.

Thanks in advance
Sophie


Comments

  • ConnorLConnorL MAAT Posts: 11
    Hi @sophie_612 I'm assuming you have a list of all the formulas needed for your exam? for example, AQ X AP etc. These need to be remembered for the exam as you'll be using them throughout! Try write them all down as soon as your exam starts so can always look at them in the exam.

    Price Variance:
    AQ x AP - 70,000 x 0.5142857p (£36,000 / 70,000kg) = £36,000 (Answer In the question)
    AQ x SP - 70,000 x 0.50p ( £25,000 / 50,000 Kg) = £35,000

    Therefore £1,000 adverse as they've spent more money per unit than was budgeted.

    Price Usage:

    AQ x SP (Same as the bottom line above) 70,000 x 0.50p = £35,000
    SQ x SP 60,000 (50,000 Budget / 5,000 budget units then x 6000 units actual) x 0.50p (£25,000 / 50,000kg) =£30,000

    The standard quantity needs to be flexed from the budget to the actual results.

    Answer = £35,000 - £30,000 = £5,000 adverse. (Useful tip is if the number on the bottom on the formulas if bigger than the top number it will be favorable.)

    Labour Rate:

    AH x AR 800 Hours x £10 per hour (£8,000 Actual Spend / 800 Actual Hours) = £8,000
    AH x SR 800 Hours x £10 per hour (£10,000 Budget Spend / 1000 Budget Hours) = £8,000

    £0 Variance.

    Labour Efficiency:

    AH x SR (Same as above bottom line again) = £8,000
    SH x SR 1,200 Hours ( 10,000 Budget Hours / 5,000 budget units X 6,000 Actual Units) x £10 (£10,000 Budget Spend / 1000 Budget Hours) = £12,000

    Answer: £4,000 Favourable (Bigger number on the bottom of the two formulas)

    Hope this helps, let me know if you have any questions.

    Good luck in your exam!



  • dumutrobadumutroba AAT Student, AATQB Posts: 254
    I always make standard cards for the material and labour for easy substitution in the formulas
    They look like this
    Material
    £25000/50000kg=£0.5 per kg

    Labour
    £10000/1000 h=£10 per hour

    AAT Level 2. 2018 Distinction
    AAT Level 3. 2018 Distinction
    AAT Level 4. 2019 FSLC 100% MABU 93% MADC 82% PDSY 80%
    Xero Certified Advisor
  • sophie_612sophie_612 LondonRegistered Posts: 79
    dumutroba said:

    I always make standard cards for the material and labour for easy substitution in the formulas
    They look like this
    Material
    £25000/50000kg=£0.5 per kg

    Labour
    £10000/1000 h=£10 per hour

    thank you @dumutroba
Sign In or Register to comment.